Zdrowie i Uroda

Czy gluten szkodzi?

W przeciągu kilku ostatnich lat możemy obserwować spore zamieszanie wokół tematu glutenu. Wielu specjalistów od spraw żywienia wymienia szkodliwe dla naszego zdrowia właściwości składniku. Tyle samo znajduje się po przeciwnej stronie, przekonując, że gluten nie jest dobry wyłącznie dla osób, które go nie tolerują z powodu autoimmunologicznej choroby celiakia bądź alergii. Nic więc dziwnego, że osoby, które chcą się zdrowo odżywiać są po prostu skonsternowane, bo nie wiedzą czy rzeczywiście warto odstawić gluten, czy nie ma to najmniejszego sensu. Sprawdźmy więc, co podpowiada nam Kuźnia Zdrowia.

Czym jest gluten?

Gluten jest to białko znajdujące się w zbożach. W przypadku pszenicy jest to gliadyna, żyta – sekalina, jęczmienia – hordeina, zaś owsa – awenina. Wyrabiając ciasto z którejś z mąk zmieszanej z wodą, powstaje lepko-sprężysta masa, dzięki której wyrób zyskuje elastyczność i sprężystość. Nic więc dziwnego, że gluten jest pożądany w piekarnictwie. Od jakiegoś czasu niestety nagminnie dodaje się go do produktów naturalnie wolnych od glutenu: mięs, wędlin, przypraw, słodyczy, a nawet jogurtów i lodów. W związku z tym ilość tego kompleksu w naszej diecie jest dużo większa, niż przed laty.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Jak wiemy niektórzy ludzie nie mają wyboru – osoby chore na celiakię (chorobę trzewną), a także cierpiące na alergię na pszenicę i NGCS (nieceliakalna nadwrażliwość na gluten) muszą zrezygnować ze spożywania produktów zbożowych. Jednak jak zauważają profesjonalni dietetycy z cateringu dietetycznego www.kuźnia-zdrowia.pl to, że gluten znajduje się dziś w zdecydowanej większości produktów nie może przynosić nic dobrego. W końcu, co za dużo to niezdrowo. Z tego względu warto chociażby ograniczyć jego spożywanie i zamiast chleba, tradycyjnego makaronu, w dużej mierze przetworzonych wędlin sięgnąć po ryż, kaszę jaglaną i gryczaną, komosę ryżową, amarantus, jaja, nabiał, dobrej jakości mięso, owoce i warzywa.