Zdrowie i Uroda

Dlaczego warto mieć w domu mix warzywny?

Chyba każdej pani domu czy osobie prowadzącej gospodarstwo domowe zależy na ekonomicznym wykorzystaniu czasu potrzebnego do prowadzenia domu. Obowiązków jest wiele, a jeden z tych bardziej czasochłonnych i pracochłonnych to, oczywiście, gotowanie. Codzienne przygotowywanie świeżych ciepłych posiłków dla rodziny zajmuje nawet kilkanaście godzin w tygodniu. Można byłoby ten czas przeznaczyć na coś innego, jednak z pewnością dieta rodziny to element ważny.. Czy jest coś lepszego niż domowe obiady? Cichym bohaterem każdej kuchni powinien być zatem produkt szybki do przygotowania dzięki wstępnej obróbce. Mamy takiego bohatera, to mix warzywny – http://rogowski.net.pl/portfolio_item/mix-warzywny/.

Mix warzywny – cichy bohater kuchni

W codziennej diecie dorosłych i dzieci powinno znaleźć się 5 porcji owoców lub warzyw. W tym miejscu należy dodać, że warzywa są znacznie bardziej zdrowe od owoców, bo zawierają dużo mniej cukru, mnóstwo witamin i mikroelementów oraz makroelementów. Są dietetyczne, polecane dla osób chcących zachować szczupłą figurę lub zrzucić zbędne kilogramy. Mix warzywny to mieszanka warzyw zebranych w szczycie sezonu, zatem dojrzałych i dorodnych, które po wstępnej obróbce są przygotowane do użycia. To świetny wybór dla osób, które chcą zdrowo gotować, jednocześnie nie poświęcając wielu godzin w kuchni. Mix warzywny można wykorzystać naprawdę na wiele sposobów. Na samą myśl o tym produkcie pojawia się dziesiątki skojarzeń dotyczących przepisów, w których można użyć takiej gotowej warzywnej mieszanki. Przykładami można sypać jak z rękawa. Warzywna zupa z dodatkiem ryżu, kasz lub makaronu. Naleśniki z warzywnym farszem, zapiekanki wegetariańskie lub zapiekanki mięsno-warzywne pod kołderką z sosu beszamelowego. Kisze rodem z Francji, warzywa z patelni z ryżem, paella, sałatki warzywne na zimno lub na ciepło. Wszędzie tam gdzie potrzebny jest zestaw warzyw aby przygotować jakiś posiłek, idealnie sprawdzi się gotowy mix warzywny. Czy trzeba jeszcze więcej argumentów, aby udowodnić że taki mix to cichy bohater w każdej kuchni?

Pomysł na obiad z wykorzystaniem miksu warzywnego – tarta z warzywnym nadzieniem

To proste i pyszne danie. Najlepiej zrób je na gotowym cieście francuskim, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Rozwałkuj ciasto francuskie i wyłóż nim formę na tartę. Delikatnie dociśnij ciasto do brzegów. Następnie przygotuj nadzienie. Na niewielkiej ilości masła lub oliwy duś warzywa na patelni, doprawiając je solą i ulubionymi świeżymi lub suszonymi ziołami. Delikatnie przestudzone warzywa wyłóż na ciasto. Przygotuj masę z dwóch lub trzech jajek oraz opakowania śmietany lub jogurtu greckiego. Wymieszaj ze sobą składniki, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej oraz garść startego żółtego sera albo sera fety. Wylej masę jajeczną. Piecz w temperaturze 175 stopni około 45 minut lub do upieczenia góry. Pyszny, lekki a zarazem sycący obiad gotowy. A co najważniejsze – znów przemycisz w nim porcję warzyw. Użyj mix warzywny, a będzie jeszcze szybciej i łatwiej.