Pozostałe

Kawa do ekspresu – najlepsze mieszanki

Z całą pewnością wszyscy zgodzimy się ze stwierdzeniem, że najlepiej smakuje nam kawa świeżo mielona. Jednak przy ogromie dostępnych na rynku produktów i różnych ich producentów wciąż nie jesteśmy pewni, które kompozycje – jaki skład i stopień wypalenia ziaren będą najbardziej odpowiednie do danej metody parzenia kofeinowego naparu. Najwyższa pora, by zastanowić się nad tym, jakie kawy najlepiej sprawdzają się w ekspresach automatycznych, a jakie w ekspresach kolbowych. Poniżej zamieszczamy kilka propozycji.

Ekspres automatyczny – kawa Meseta i La Brasiliana

Meseta ORO BAR to coś dla fanów tradycyjnej, mocnej kawy. Mieszanka ta składa się w 50% z ziaren arabik (z plantacji w Brazylii, Kolumbii, Nikaragui, Gwatemali i Kostaryki) i w 50% z ziaren robusty (Kongo, Togo, Kamerun, Indie, Indonezja). Cechuje ją wysoka zawartość kofeiny. Intensywna i pobudzająca doskonale oddaje smak klasycznego włoskiego espresso. Miłośnicy nieco łagodniejszej małej czarnej lub napojów mlecznych mogą skusić się natomiast na kawę La Brasiliana ORO BLU. Ta kompozycja o średniej zawartości kofeiny to w 70% ziarna arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej, wzbogacone o indyjską robustę.

Ekspres kolbowy – kawa Agust i Mokito

Przede wszystkim do ekspresów kolbowych powinniśmy wybierać kompozycje nieco łagodniejsze, a więc o mniejszej zawartości ziaren robusty niż w przypadku ekspresów automatycznych. A zatem pierwsza propozycja to mieszanka Agust Ellegante – 85% arabica o średniej zawartości kofeiny. Wyróżnia się miodowo-czekoladowym aromatem oraz orzeźwiającą gamą owoców. Natomiast 100% arabica, czyli mediolańska kawa Mokito Bianco to coś dla prawdziwych smakoszy espresso – zarazem intensywnego i delikatnego.

Więcej informacji i pysznych kaw zaoferuje Ci sklep kawa ziarnista Cafe Silesia.