Pozostałe

Młynek do kawy – ręczny czy automatyczny?

Jeśli mamy ochotę na dobrą kawę wcale nie musimy iść do kawiarni. Możemy przecież przyrządzić ją sobie sami, w zaciszu własnego mieszkania. Wbrew pozorom nie jest ważne, czy będzie to kawa z ekspresu, chemeksa czy kawiarki – najważniejsze, aby była świeżo zmielona, a mianowicie tuż przed zaparzeniem. Aby tego dokonać, potrzebny będzie nam młynek. Odwiedzając stronę https://www.cafesilesia.pl w ofercie znajdziemy zarówno młynki ręczne jak i automatyczne. Zanim dokonamy wyboru warto wiedzieć czym charakteryzują się poszczególne urządzenia i na jakie aspekty należy zwrócić uwagę.

Młynki ręczne

Być może ktoś z nas posiada już taki w swojej kuchni, bo dostał go od mamy czy babci. Młynki ręczne to pierwsze „profesjonalne urządzenia” do mielenia kawy po kamieniach i moździerzach. Obecnie wcale nie tracą na popularności i wciąż widnieją w ofertach sklepów z kawą, jak np. Cafe Silesia. Działają dzięki żarnom, które napędza ręczna korbka. Ich miłośnicy twierdzą, iż tak zmielona kawa jest najbardziej aromatyczna, gdyż mielenie nie nagrzewa ziaren, a zatem ich aromat nie ulatuje. Poza tym, młynki ręczne mielą równomiernie, co jest istotne dla smaku i mocy kawy. Ponadto proces mielenia jest oczywiście cichy. Z kolei przeciwnicy wskazują, iż mielą one kawę dość grubo i nie nadają się do kawy na espresso.

Młynki automatyczne

Ten rodzaj młynków nie wymaga naszej pracy przy mieleniu kawy. Wystarczy, że podłączymy je do prądu i naciśniemy lub przytrzymamy przez chwilę guzik. Ich zwolennicy cenią sobie możliwość ustawienia grubości i wielkości przemiału. Młynki automatyczne lepiej sprawdzają się, gdy musimy zaparzyć więcej kawy jednocześnie. Z kolei ich przeciwnicy podkreślają, że pracują one głośno, generują dodatkowe koszty i same w sobie są droższe.