Pozostałe

Pigwa – warto znać tą roślinę!

Pigwa to roślina z rodziny różowatych. Dawniej była uprawiana głównie w Azji, z czasem jednak zaczęła zdobić sady i ogrody w krajach europejskich. Pigwa może mieć różny kształt i wielkość w zależności od odmiany Prócz funkcji dekoracyjnej najbardziej ceni się jej owoce, które dojrzewają na przełomie września i października. Są wówczas żółte, a swoim wyglądem przypominają małe jabłuszka.

Pigwa czy pigwowiec?

Chociaż często nazwy te wykorzystywane są zamiennie, to jednak w rzeczywistości pigwa i pigwowiec to dwie różne rośliny. Najprościej odróżnić je po wyglądzie. Pigwowiec to krzew dorastający do 0,5-0,8 m wysokości, z cienkimi i ciernistymi gałązkami o małych listkach. Natomiast pigwa jest drzewem o bardzo ozdobnych kwiatach i osiąga wysokość nawet do 3 metrów. Rodzi duże owoce i ma listki podobne do jabłoni.

Uprawa pigwy

Jak podkreślają specjaliści z Gardenowo, o ile pigwowiec nie jest rośliną wymagającą w uprawie (jest mrozoodporny i odporny na suszę), tak o pigwę musimy troszkę bardziej zadbać. Pigwa wymaga bowiem odpowiednio wilgotnej gleby i jest średnio odporna na niskie temperatury. Należy zatem sadzić ją w takich miejscach, gdzie nie będzie narażona na silny wiatr czy mróz. Preferuje ona glebę żyzną i próchniczną o lekko kwaśnym odczynie. Ponieważ nie jest w pełni mrozoodporna, to w pierwszych latach należy ją zimą okrywać.

Właściwości pigwy

Nie wszyscy wiedzą, że owoce pigwy maja tak wiele cennych właściwości zdrowotnych. Te niepozorne „jabłuszka” zawierają bardzo dużo witaminy C oraz szereg pierwiastków mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo. Skutecznie chronią zatem przed grypą i przeziębieniem. Z kolei miąższ pigwy można stosować w formie okładów na skórę – przyspiesza jej regenerację i zapobiega wysuszeniu.

Artykuł napisany we współpracy z https://www.gardenowo.pl