Pozostałe

Rynek cukierniczy – jak się wyróżnić?

W obecnych czasach kiedy wszystkiego jest od zatrzęsienia, w tym cukierni, pączkarni i kawiarni oferujących słodkie, kolorowe wypieki, wyróżnienie się spośród konkurencji stanowi prawdziwe wyzwanie dla młodych cukierników. Z pewnością zastanawiasz się jak przyciągnąć klientów do swojego zakładu. Co zrobić by twoje ciasta, torty i muffiny sprzedawały się jak świeże bułeczki. Niestety tradycyjna receptura, wysokiej jakości składniki i doskonały smak nie zawsze wystarczają. Musisz wziąć pod uwagę dekoracje cukiernicze.

Poznaj swojego klienta

Klient zamawiając tort weselny, świąteczne ciasto, czy po prostu kupując coś słodkiego do przekąszenia na deser ocenia twoje wypieki przede wszystkim po tym, jak one wyglądają. To właśnie dlatego musisz zadbać o ich dekoracje. Pomysłowo ozdobione przysmaki z pewnością zwrócą jego uwagę. Sprawią, że klient będzie chciał spróbować twoich wypieków i przekonać się, że z ładną formą, w parze idzie też wyśmienity smak.

Szukaj inspiracji

Mistrzowie cukiernictwa prześcigają się w coraz to nowszych i ciekawszych pomysłach na dekoracje cukiernicze. Na słodkich wypiekach tworzą nieskończenie wiele ozdób, na nieskończenie wiele okazji – Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny, wesele, chrzciny. Pomagają w tym różnokolorowe lukry, masy plastyczne, żele cukiernicze, jadalne brokaty, cekiny, perły i perełki, cukrowe konfetti, taśmy dekoracyjne oraz ozdoby z marcepanu i opłatka. Najważniejsza jest więc twoja kreatywność i poszukiwanie inspiracji, gdyż o nowoczesny sprzęt i odpowiednie produkty nie musisz się już martwić. Pomysłów możesz szukać w programach telewizyjnych, internecie i w prasie branżowej.